1988 sonrası doğan 1.1 milyon kişi borçlu çıktı

Çalışma Bakanı Çelik, 1 Ocak 1988 ve sonrası doğup, adına Genel Sağlık Sigortası prim borcu tahakkuk eden kişi sayısının 1 milyon 153 bin 595 olduğunu açıkladı.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın yazılı soru önergesini yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, gelir testi prim borçlarıyla ilgili bilgi verdi.

Çelik, liseyi bitirenlerin üniversiteye kayıt yaptırıncaya kadar gelir testine başvurmaları gerektiğine ilişkin kendilerine bilgilendirme yapıldığını kaydetti.

Süresi içinde gelir testine başvurmayanların primlerinin, gelir testi sonuçlandığı tarihe kadar aile içinde kişi başına düşen aylık gelir tutarı asgari ücretin iki katından fazla kabul edilerek, tahakkuk ettirildiğini ifade eden Çelik, bu durumda olanların konuyla ilgili olarak ayrıca bilgilendirildiğini belirtti.

Bakan Çelik, bu durumda olanların sayısının, üniversite sınavına girenlerin sayısına göre yıl itibarıyla ya da girdikleri sınav türü itibarıyla değiştiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Sigortalı sayılmayan veya isteğe bağlı sigortalı olmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan, 18 yaşını, orta öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış evli olmayan çocuklar ile yaşına bakılmaksızın bu kanuna göre malul olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklar genel sağlık sigortasının bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak sayılmaktadır.''

Çelik, 1 Ocak 1988 ve sonrası doğup, adına Genel Sağlık Sigortası prim borcu tahakkuk eden kişi sayısının 1 milyon 153 bin 595 olduğunu belirtti. Çelik ayrıca, sosyal güvenlik kapsamında aylık alan kişi sayısının 10 milyonu geçtiğini kaydetti.


Konular